Duurzame zorgkleding

NOWTEX heeft een hoge prioriteit gegeven aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen; en terecht! De kledingindustrie behoort namelijk tot de grootste vervuilers ter wereld, met schokkende gevolgen voor het milieu en een enorme hoeveelheid afval.
Daarom is maatschappelijk verantwoord ondernemen essentieel.

Duurzaamheid is verweven in onze missie en visie, omdat we streven naar de opbouw van een duurzaam bedrijf. We zoeken continu naar een verantwoord evenwicht tussen winst en verantwoordelijkheid voor mens en milieu.

Op welke wijze is Nowtex bezig met duurzaamheid?

Nowtex heeft een belangrijk signaal afgegeven door de productie van zorgkleding zoveel mogelijk terug te brengen naar Nederland. In ons eigen productieatelier in Leeuwarden produceren we kleine tot middelgrote orders en maken we samples.
We geven mensen, zoals statushouders die de Nederlandse taal nog niet beheersen, een interne opleiding tot kleermaker in ons atelier. Hiermee proberen we de productie van kleding weer naar Nederland te halen, omdat ateliers tegenwoordig zeldzaam zijn in ons land.
Bovendien bieden we naast de opleiding tot kleermaker ook Nederlandse les aan. Op deze manier creëren we werkgelegenheid en verminderen we de milieubelasting door minder transport.
Ons atelier biedt ook flexibiliteit, wat een groot voordeel is.

Duurzaam

Kunnen klanten kiezen voor duurzame zorgkleding?

Nowtex geeft haar klanten de mogelijkheid om te kiezen voor materialen die minder belastend zijn voor mens en milieu. We bieden optioneel duurzamere materialen aan in plaats van standaardmaterialen. Deze materialen hebben uitstekende eigenschappen en worden gecombineerd met moderne, frisse ontwerpen die passen bij de huisstijl van uw organisatie. Op deze manier straalt uw organisatie het juiste imago uit.

Kan zorgkleding gerecycled worden?

Jazeker! Een signaal dat we afgeven is het opnieuw inzetten en beheren van gedragen kledingstukken. Zorgkleding wordt vaak vervangen voordat het zijn maximale levensduur heeft bereikt. Via ons online klanten-portal bieden we bedrijven de mogelijkheid om gedragen kleding opnieuw in te zetten. Medewerkers of managers kunnen deze artikelen bestellen tegen een gereduceerd budget.

Door kleding op deze manier meerdere keren te gebruiken, verlengen we de levensduur en dragen we positief bij aan het milieu. Bovendien zorgt het voor kostenbesparing voor de organisatie. We hebben speciale innameboxen geplaatst op diverse locaties, waar medewerkers de gedragen kleding kunnen inleveren. Zodra een box vol is, ruilen we deze om voor een lege box.
Bij ontvangst controleren we elk artikel. Als het geschikt is om opnieuw in te zetten, gaat het direct naar ons magazijn. Indien nodig reinigen we het artikel voordat het opnieuw wordt aangeboden.
Versleten producten worden op een zo verantwoord mogelijke wijze gerecycled.

Nowtex hecht veel waarde aan recyclen.
Jaarlijks wordt er meer dan 100 miljoen kilo textiel weggegooid, waarvan een aanzienlijk deel bedrijfskleding is. Dit is zonde, want met recycling kunnen we waardevolle producten maken en bijdragen aan een duurzame wereld. We werken samen met een recyclepartner die gespecialiseerd is in het recyclen van kleding en persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM's).

De producten worden zorgvuldig gesorteerd op grondstof, waarbij eventuele logo's vertrouwelijk worden vernietigd. Dit proces biedt ook kansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Nadat de producten schoon zijn, worden ze gerecycled en omgezet in nieuwe componenten of grondstoffen. Op deze manier krijgt elke ingeleverde product een nieuwe bestemming.

Zorgt recycling van zorgkleding voor CO2 besparing?

Ja! Wanneer u grotere hoeveelheden kleding bij ons inlevert, ontvangt u een gecertificeerd document van onze recyclepartner waarin de CO2-besparing wordt vermeld. Met deze inspanningen dragen we actief bij aan een duurzamere toekomst, waarbij het behoud van het milieu en de verantwoordelijkheid voor mens en planeet centraal staan.

Voor een goede werking van nowtex.nl maken wij gebruik van functionele cookies. Hierin wordt alleen informatie omtrent uw login opgeslagen, en alleen gebruikt voor de juiste werking op deze website. Zie onze privacy policy voor alle details.