Duurzame medische kleding

Duurzame medische kleding

Duurzame hoogwaardige medische kleding produceren op een circulaire manier. Wij streven naar een wereld zonder afval en werken volgens de principes van een circulaire economie.

In ons eigen atelier in Leeuwarden - Nederland produceren wij medische kleding op voorraad.

Wat is duurzame medische kleding?

Duurzame medische kleding is kleding dat vervaardigd is van circulaire en / of duurzame materialen. Naast de materialen is het productieproces, en de productielocatie in Leeuwarden - Nederland, bepalend voor de ecologische CO2 voetafdruk.

In ons medische kleding assortiment voeren wij verschillende kwaliteiten doek.
Alle doeksoorten zijn binnen de gestelde eisen zo duurzaam of circulair mogelijk.
Wij werken met doek dat vervaardigd is in Europa; hierdoor is minder transport noodzakelijk, wat weer ten goede komt van het CO2 probleem.

Wat is circulaire productie van medische kleding?

Wij geloven in een wereld zonder afval.
Onze producten worden vervaardigd middels de principes van een circulaire economie. We werken met gerecyclede materialen die uiteindelijk teruggebracht kunnen worden tot de oorspronkelijke grondstof. Zo gebruiken wij doek dat bestaat uit oude PET flessen, verzameld in Europa. Na gebruik kan dit doek opnieuw gerecycled worden. Hierdoor is de cirkel rond.
Doordat het doek vervaardigd is binnen Europa is er minder transport noodzakelijk.

Welke verschillende duurzame stoffen/materialen gebruiken wij?

Natura

Natura® stretch is een uniek type doek. Het is een polyester doek met mechanische stretch dat aanvoelt als een katoen.

Natura® heeft een perfect mat uiterlijk ongeacht omgevingslicht. Het is vochtregulerend, ademend, snel drogend, industriéel wasbaar, anti-pilling en slijtvast. Ten opzichte van katoen is tijdens de productie weinig water nodig.

Voor 1KG Natura is 3L water nodig; voor 1KG katoen is dit maar liefst 20.000L!
Dit is dus een flinke besparing voor het milieu.

2 Life

2Life is een groene vezel ontwikkeld uit de recycling van plastic flessen. Om CO2 te beperken worden deze plastic flessen verzameld, schoongemaakt, versnipperd en vervolgens mechanisch omgezet naar PET-vlokken zonder gebruik te maken van chemicaliën.
Deze Pet-vlokken worden omgezet naar pallets die vervolgens worden gebruikt om 2Life garen van te maken. De 2life garen worden op dezelfde manier verwerkt als de Natura garen waardoor het beschikt over optimale eigenschappen voor comfort en levensduur!

Door te kiezen voor 2Life garen, besparen wij op CO2 uitstoot, energie- en waterverbruik en afval t.o.v. de klassieke materialen.

 
Tencel

Naast Natura® en 2Life® bieden wij onze klanten de mogelijkheid om te kiezen voor Tencel®.

Dit materiaal lijkt qua uitstraling op de traditionele polyester/katoenen kwaliteit alleen beschikt het over betere eigenschappen!

Tencel® heeft een verkoelende, antibacteriële werking, droogt snel, voelt zacht en soepel aan en is t.o.v. katoen minder belastend voor het milieu.

 
OEKO-TEX 100

Veel van onze doeken zijn gecertificeerd met het OEKO-TEX® STANDARD 100-keurmerk.

Dat betekend dat ze op een duurzame manier zijn geproduceerd en dat er nauwelijks of niet gebruik wordt gemaakt van chemicaliën tijdens het productie proces.

Wat is OEKO-TEX?

Hoe kun je zien wat de besparing is op milieu?

Per doeksoort kunnen wij specificaties overleggen. In deze specificaties is zichtbaar hoeveel gerecyclede materialen in het doek zijn verwerkt en wat de besparing is op het milieu. Via deze specificaties kan je leuke feitjes uitrekenen zoals bijvoorbeeld het aantal oude PET flessen dat in je kledingstuk zijn verwerkt!

Oeko-Tex

Veel van de doeken die wij gebruiken zijn gecertificeerd met het OEKO-TEX® STANDARD 100-keurmerk.
Dat betekent dat ze op een duurzame manier zijn geproduceerd en dat er nauwelijks of niet gebruik wordt gemaakt van chemicaliën tijdens het productieproces.

Waar wordt onze duurzame medische kleding geproduceerd?

Ateliers zijn nog nauwelijks te vinden in Nederland. Zonde! Met ons eigen atelier in Leeuwarden zorgen we voor een verantwoorde balans tussen milieu, mens en resultaat. Ons atelier is uitgerust met moderne apparatuur en zeer vakkundige medewerkers.

Op dit moment produceren en assembleren wij al kleine tot middelgrote orders volledig in ons eigen atelier. Grote orders waarvoor wij de capaciteit nog niet hebben besteden wij uit binnen Europa. Door zoveel mogelijk zelf in eigen land te produceren kunnen wij CO2 beperken en werkgelegenheid creëren in de regio.

Het streven is om binnen 5 jaar volledig te produceren in ons eigen atelier. Deze transitie realiseren we door te investeren in onze medewerkers en ze zelf op te leiden tot kleermakers.

Productie in eigen atelier